Mohawk Extra IPA

Mohawk-Extra-IPA-(nr-1419)-1000

Öltyp: Imperial/Double IPA
Alkoholhalt: 7,5%
Sb-nr: 1419

Beskrivning: IPA är en förkortning av India Pale Ale. Det är en överjäst öl, en Ale, guld- till kopparfärgad med medel till hög alkoholhalt och humliga bittra och ibland maltiga smaker. Öltypen tillverkades först i England på 1700-talet. Namnet India Pale Ale fick den av att det var populärt att handla med för East India Company. Den höga alkoholhalten och humlets bevarande egenskaper gjorde att ölet smakade bra efter den årslånga transporten till sjöss.

I modern tid har alkoholhalten och beskan minskat dramatiskt. Men i USA har mikrobryggerierna försökt återskapa forna tiders IPA. Speciellt på den amerikanska västkusten har en typ av IPA utvecklats med kraftiga humlearomatiska toner av citrus och exotisk frukt. Den kallas ibland San Diego Pale Ale och såldes första gången 1990 under namnet Rogue Imperial IPA. Mohawk Extra IPA är en öl av denna typ. Alkoholhalten är 7,5 % abv, och den har en teoretisk beska på 160 IBU. Teoretisk i den bemärkelsen att detta är den nivå av alfasyra som man kan förvänta sig av de mängder humle som tillsatts ölet. I verkligheten är det omöjligt att lösa upp så mycket alfasyra i öl, och man brukar säga att det inte går att göra ett öl med mer än 80 till 125 IBU. Under brygden tillsätts hela 16 gram humle per liter, varav en tredjedel tillsätts i lagertankarna för att bevara humlets arom.

Mohawk Extra IPA är ett unikt öl. Det är ett öl med extrem beska, men upplevs ändå balanserat, och väldigt komplext med mycket olika fruktsmaker och med en mjuk alkoholvärmande maltighet i bakgrunden.

Land: Sverige

Bryggeri: Slottskällan